Evropska unija podržala jačanje lokalnih kapaciteta za kvalitetnije vodosnabdijevanje u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore

U okviru projekta „Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja“, finansiranog od strane Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, od 03. do 05. marta 2021. godine održan je online trening pod nazivom „Benchmarking za poboljšanje usluga vodosnabdijevanja u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore“.

Ovo je prvi od dva planirana treninga, organiziran sa ciljem jačanja kapaciteta lokalnih aktera koji se bave pružanjem usluga iz oblasti vodosnabdijevanja u kontinuiranim naporima da poboljšaju svoje usluge. Naročito u kontekstu korištenja uporednih procjena (benchmarkinga), putem kojih stiču uvid u vlastite performanse, uz mogućnost poređenja performansi sa sličnim preduzećima, te sprovođenju aktivnosti ka poboljšanju vlastitog učinka.

Tokom ovog treninga, 9 predavača i predavačica iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine podijelilo je svoja znanja i iskustva sa 40 učesnika iz javnih vodovodnih preduzeća i jedinica lokalne samouprave. Kroz interaktivne vježbe i diskusije učesnicima je približen proces provedbe benchmarkinga, koji je postao ključni alat za donošenje informiranih odluka o poboljšanju usluga u ekonomski isplativom i okolišno održivom smjeru. Predavači su istakli i značaj posjedovanja mjerne opreme u vodovodima, te potrebu za kontinuiranim praćenjem i evidencijom izmjerenih vrijednosti, kao jednog od glavnih preduvjeta za uspješno provođenje uporednih procjena. Jedan od ključnih aspekata pri planiranju poboljšanja učinka kroz pružanje održive usluge jeste i međusobna saradnja vodovodih kompanija i jedinica lokalne samouprave, a sve u cilju utvrđivanja lokalnih prioriteta, određivanja odgovarajućih faza aktivnosti i procjenjivanja izvedivosti akcija ka poboljšanju usluga.

Uz slogan „Svaka kap i kilovat su važni“, Evropska unija je u cilju postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru vodosnabdijevanja finansijski podržala provedbu ovog projekta, čime se kroz primjenu zajedničkih akcija na poboljšanju energetske i vodne efikasnosti vodosnabdijevanja nastoji ojačati održivi razvoj u preko 70 općina i gradova prekograničnog područja BiH i Crne Gore. Zajedno ga od 1. decembra 2019. provode Centar za energiju okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH), te Centar energetske efikasnosti iz Podgorice (CG) i trajat će 24 mjeseca. Ukupni  budžet projekta je preko 305.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 259.603,82 eura bespovratnih sredstava.