Ojačani kapaciteti vatrogasnih jedinica iz BiH i CG uz podršku EU

U okviru projekta „Zajednički odgovor“, kojeg finansira Evropska unija, na području Parka prirode Hutovo blato u Čapljini, održana je obuka i interventna vježba za pripadnike vatrogasnih jedinica iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Kroz projekat i zajedničke obuke su ojačani kapaciteti 42  pripadnika vatrogasnih službi iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, u  cilju unapređenja prekogranične saradnje i intervencija u zaštićenim područjima. Ovom prilikom je uručena i specijalizovana vatrogasna oprema u vijednosti preko 82 000 KM za vatrogasne službe iz Čapljine, Stoca i Ravnog te ranije za vatrogasnu jedinicu iz Jablanice.

Vatrogasci su na terenu radili na tri različite nepristupačne lokacije, od kojih su neke zahtijevale i prevoz čamcima, kako bi se ukazalo na važnost koordinacije ljudi i opreme na terenu.

 Znamo da prirodne katastrofe ne biraju vrijeme kada će nastupiti tako da je potrebno da na ovom zaštićenom području bude prevencije i intervencije, ali i da prilikom sanacije šteta snage djeluju koordinirano”, ističe Darko Šimović, pomoćnik gradonačelnika grada Čapljine i član gradskog stožera Civilne zaštite.

Ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ, g. Eugen Ćubela je istaknuo da se sada radilo na nadogradnji i jačanju kapaciteta sa fokusom na protokole, mjere i nadležnosti u zaštićenim područjima. Podsjetio je da su u okviru ovog projekta, u aprilu 2023, organizovane obuke za nove članove dobrovoljnih vatrogasnih društava: „Svjedoci smo sve većeg broja požara i raznih drugih nepogoda, često uzrokovanih ljudskim faktorom, koji svake godine stvaraju ogromne materijalne štete, odnose ljudske živote te uništavaju rijetke biljne i životinjske vrste u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Stoga smo ovdje, u Parku prirode Hutovo blato, radili na jačanju kapaciteta vatrogasnih jedinica za intervencije na terenu. Kroz projekat prekogranične saradnje sa Crnom Gorom „Zajednički odgovor“ smo uspostavili saradnju u oblasti civilne zaštite i spašavanja generalno. U travnju 2023 smo radili obuke za nove članove dobrovoljnih vatrogasnih društava, gdje je učešće uzelo 10 društva, od čega 7 iz BiH i 3 iz CG. Sada smo radili na nadogradnji i jačanju kapaciteta sa fokusom na protokole, mjere i nadležnosti u zaštićenim i nepristupačnim područjima. Vatrogasnim jedinicama iz Bosne i Hercegovine je ovom prilikom dodijeljena i značajna oprema u vrijednosti preko 82.000 KM, koja će omogućiti bolje i efikasnije intervencije na terenu.“, naglasio je g. Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ.

Zaštićena područja su značajna po biodiverzitetu, očuvanosti izvornog pejzaža i estetsko turističkih potencijala. Bosna i Hercegovina i Crna Gora su zemlje izuzetno bogate biološke raznolikosti sa međunarodno prepoznatim područjima koja su pod zaštitom zbog biljnog i životinjskog svijeta, endemskih vrsta i drugih specifičnosti (nacionalni parkovi, parkovi prirode, zaštićeni pejzaži i sl.). Nažalost, cjelokupna regija je izuzetno ugrožena požarima koji svake godine pogađaju zaštićena područja i uništavaju biodiverzitet.

Vježba i jačanje kapaciteta lokalnih vatrogasnih društava na ovom projektu će značiti jako puno za Hutovo blato jer u zadnje vrijeme imamo veliki nedostatak vode u Hutovu, zbog čega se događaju požari većih razmjera. Bilo od neodgovornih pojedinaca ili slučajeva tijekom nekih poljoprivrednih radova, sve češće dolazi do zapaljenja suhe trske pa je cilj da lokalna vatrogasna društva ojačaju kapacitete za bržu intervenciju. Jednako je važno raditi na edukaciji lokalnog stanovništva kako bi se u budućnosti spriječile ovakve nepogode.”, kazao je Josip Vekić, voditelj Službe zaštite Parka prirode Hutovo blato.

Tomislav Majić, predsjednik Udruženja LiNK je također naglasio važnost edukacije djece i mladih kako bi se razvilo odgovorno ponašanje u društvu: „Pored opreme i jačanja prekogranične saradnje, projekat radi na podizanju svijesti i promociji odgovornog ponašanja. Naime, ljudski faktor je najčešći uzrok požara a kao posljedicu imamo ogromne štete u ljudskim životima, imovini i prirodnim bogatstvima. Zato radimo na edukaciji i promociji odgovornog ponašanja kod mladih a posebno kod djece školskog uzrasta. Jučer smo na području Parka prirode imali edukativni čas u prirodi za učenike Osnovne škole Vladimir Pavlović iz Čapljine, a ranije smo već održali slične aktivnosti sa mladima iz Jablanice, Mostara, Konjica, Nikšića i drugih gradova iz regije“, naglasio je g. Tomislav Majić, predsjednik Udruženja LiNK.

Ukupna vrijednost projekta „Zajednički odgovor“ iznosi preko  590.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila oko 490.000 eura bespovratnih sredstava. Realizacija je počela 01.07.2022. i trajat će 2 godine, a provode ga Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ/K u saradnji sa partnerima: Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore (FORS MNE).