Socijalno preduzetništvo u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini: mogućnosti i izazovi

U okviru projekta O.P.T.I.O.N. (Prevladavanje predrasuda i promocija novih alata za profesionalnu integraciju osoba s invaliditetom), u petak, 17.11.2017, u Beranama će biti održana konferencija pod nazivom Socijalno preduzetništvo u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini: mogućnosti i izazovi.

Cilj konferencije je razmjena iskustava i informacija o radnoj i socijalnoj integraciji osoba sa invaliditetom i konceptu socijalnog preduzetništva u prekograničnom području dviju zemalja, iz perspektive organizacija civilnog društva, institucija, stručnjaka i osoba sa invaliditetima.

Pored primjera dobre prakse, na konferenciji će biti riječi i o shemama podrške u radnoj i socijalnoj inegraciji osoba sa invaliditetima u Crnoj Gori. Na skupu će takođe biti predstavljena i dva socijalna preduzeća, uspostavljena kroz projekat: SCRIPT, iz Berana i VedriMo, iz Mostara. Ova preduzeća trenutno zapošljavaju šest osoba s invaliditetima i očekivanje je da će, uz adekvatne potpore i implementaciju svojih biznis i marketinških planova, u budućnosti steći samoodrživost i takođe služiti kao primjeri dobrih praksi – u svojim sredinama i šire.

Projekat implementiraju Caritas Barske nadbiskupije (Bar) i udruga Vedri osmijeh (Mostar), u saradnji sa Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”, Caritasom BiH i Udruženjem paraplegičara Bar, a finansira ga Evropska unija, dok je sufinansiranje obezbijedio Caritas Italiana.

(Foto: Preduzeće VedriMo, projektna dokumentacija).