Projektni događaji

Povećanje kapaciteta hitnih službi za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe uz podršku EU

23/02/2024

U Grudama predstavljeni rezultati dvogodišnjeg projekta Evropske unije, koji je povećao kapacitete 5 jedinica civilne zaštite na području Zapadnohercegovačkog kantona i Herceg Novog kako bi što učinkovitije zaštitili građane i ekonomiju prilikom prirodnih nepogoda. Evropska unija je kroz ovaj projekat osigurala specijalizirane obuke i nabavku opreme u vrijednosti 220.000 eura.

Prekogranični tim službi za zaštitu i spašavanje kroz zajedničke obuke ojačao kapacitete

05/12/2023

Više od 30 članova prekograničnog tima za zaštitu i spašavanje i drugih pripadnika hitnih službi prošlo je 5 dvodnevnih obuka u periodu od juna do novembra 2023. godine. Obuke su organizovane u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica”, koji finansira Evropska unija.

Ojačani kapaciteti vatrogasnih jedinica iz BiH i CG uz podršku EU

23/10/2023

U okviru projekta „Zajednički odgovor“, kojeg finansira Evropska unija, na području Parka prirode Hutovo blato u Čapljini, održana je obuka i interventna vježba za pripadnike vatrogasnih jedinica iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Kroz projekat i zajedničke obuke su ojačani kapaciteti 42 pripadnika vatrogasnih službi iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, u cilju unapređenja prekogranične saradnje i intervencija u zaštićenim područjima.

Evropska unija obezbijedila vrijednu donaciju za Komunalno preduzeće i Grad Trebinje

27/04/2023

Danas je Komunalnom preduzeću iz Trebinja u okviru projekta „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” uručena komunalna oprema (duvalice, kosilice, trimeri, prskalice, pumpe itd.), vrijednosti preko 29.000 evra i 10 polupodzemnih kontejnera, vrijednosti 37.000 evra. Pored navedenog, komunalnoj policiji Grada Trebinja uručena su dva automobila, vrijednosti preko 30.000 evra. Sva nabavljena oprema će značajno olakšati […]

Evropska unija osnažuje kapacitete službi za upravljanje rizicima od katastrofa

06/03/2023

Predstavnici institucija i službi za upravljanje rizicima od katastrofa iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore sudjelovali su na trodnevnoj studijskoj posjeti u Republici Hrvatskoj u periodu od 31.05 do 02.06.2023. godine. Posjeta je organizovana u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica”, kojeg finansira Evropska unija.

Svečanost povodom uručivanja vatrogasnog vozila Službi zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi

17/02/2023

Danas je u Herceg Novom Službi zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi uručeno novo vatrogasno vozilo sa opremom i alatima za intervencije u urbanim i ruralnim sredinama. Vozilo u vrijednosti skoro 98.000,00 eura nabavljeno je u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica”, kojeg finansira Evropska unija.

U Beranama promoviran novi projekt zapošljavanja mladih u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori

06/10/2022

U Beranama je danas predstavljen trogodišnji projekt podrške zapošljavanju mladih i kreiranju novih prilika za zapošljavanje u pograničnom području. O projektnim zadacima govorili su: gđa. Liselotte Iaksson, zamjenica šefa kooperacija u Delegaciji EU u Crnoj Gori, gdin. Marko Lalević, menadžer opštine Berane te gdin. Marko Đelović, direktor Caritasa Crne Gore.

Jačanje kapaciteta spasilačkih službi uz podršku EU

07/09/2022

Spasilačke službe iz Sarajeva i Danilovgrada će tokom naredne dvije godine dobiti podršku za razvoj svojih kapaciteta kako bi što efikasnije i brže reagovale na prirodne katastrofe. Imajući u vidu povećanje prijetnji od požara, zemljotresa i poplava, Evropska unija finansira projekat ‘Povećanje spremnosti za prevenciju i upravljanje rizicima u lokalnim zajednicama – RESCOMM” kako bi se ojačali kapaciteti spasilačkih službi u lokalnim zajednicama u BiH i Crnoj Gori.

Uz podršku EU, uspostavljena četiri centra za podršku razvoja kreativnih industrija

26/07/2022

Evropska unija je kroz projekat „Centri kreativnih industrija za zapošljavanje bez granica“ podržala uspostavu četiri centra za podršku lakšem zapošljavanju u sektoru kreativnih industrija. Centri su uspostavljeni kao partnerska inicijativa 21-og aktera lokalnog razvoja, koji su potpisivanjem sporazuma o saradnji uspostavili centre u Danilovgradu, Konjicu, Bijelom Polju i Jablanici.

Evropska unija izdvaja 8.400.000 eura za Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027. u okviru IPA-e III

06/07/2022

Prilika za nove projekte i razvoj u okviru IPA-e III Od 2007. godine glavni finansijski instrument Evropske unije za pružanje pomoći državama korisnicama u postepenom usklađivanju sa standardima i politikama EU, a sve u cilju njihovog članstva u Evropskoj uniji, jeste Instrument pretpristupne pomoći (IPA). IPA predstavlja sveobuhvatnu podršku procesu evropskih integracija, kroz finansijsku, tehničku […]

Zaštita okoliša u prekograničnom području BiH i Crne Gore podignuta na veći nivo

29/06/2022

Postoji bezbroj načina na koje svaki pojedinac i društvo mogu dati doprinos zaštiti okoliša. Svaki, pa i najmanji korak u tom smjeru je važan i može napraviti ogromnu promjenu kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou. Zaštita životne sredine, promovisanje adaptacije i ublažavanja klimatskih promjena, prevencija i menadžment rizika su jedan od fokusa programa IPA II koji je obuhvatio i povezao prekogranično područje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Organizacijom duatlona „Sutjeska – Piva” Opštine Foča i Plužine završile ovogodišnju turističku sezonu

19/10/2021

Prvi duatlon “Sutjeska – Piva” koji je okupio 50 učesnika iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore održan je 17. oktobra 2021. uz podršku Evropske unije. Duatlon je održan u okviru projekta “Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A.)” koji provode Opštine Foča i Plužine sa partnerima.

Evropska unija donira opremu za detekciju kvarova na vodovodnoj mreži

05/10/2021

Četiri vodovodna preduzeća u BiH i Crnoj Gori dobili su opremu koja će olakšati pronalaženje kvarova na vodovodnoj mreži i omogućiti smanjenje fizičkih gubitaka vode, sa ciljem poboljšanja vodne efikasnosti i pružanja kvalitetnije usluge vodosnabdijevanja. Opremu u vrijednosti 48.000 eura osigurava Evropska unija u okviru prekograničnog projekta BiH-Crna Gora „Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja“.

Uz podršku Evropske unije održan Forum aktivnog turizma „Biciklizam i turizam: pobjednička kombinacija“

27/09/2021

Uz podršku Evropske unije u petak 24.09.2021. u Ljubuškom je održan Forum aktivnog turizma pod nazivom “Cycling and tourism: Win-Win combination”- završni događaj u okviru projekta “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural”.

Jačanje lokalnih kapaciteta za kvalitetnije vodosnabdijevanje u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore uz podršku Evropske unije

14/09/2021

U okviru projekta „Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja“, finansiranog od strane Evropske unije kroz IPA program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, od 07. do 10. septembra 2021. godine u Herceg Novom je održan trening pod nazivom „Akademija o poboljšanju energetske i vodne efikasnosti u sektoru vodosnabdijevanja“.

Uz podršku Evropske unije održana biciklijada „Stazom ‘Ajduka“ i radionica „Razvoj turističkog proizvoda“

28/07/2021

U subotu, 24. jula 2021. godine, u okviru projekta prekogranične saradnje „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – CyclingRural“, finansiranog od strane Evropske unije, održana je biciklijada pod nazivom „Stazom ‘Ajduka“ u sklopu Blidinje BIKE Festivala.

Evropska unija podržala jačanje lokalnih kapaciteta za kvalitetnije vodosnabdijevanje u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore

09/03/2021

U okviru projekta „Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja“, finansiranog od strane Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, od 03. do 05. marta 2021. godine održan je online trening pod nazivom „Benchmarking za poboljšanje usluga vodosnabdijevanja u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore“.

Evropska unija nastavlja sa podrškom aktivnom turizmu - „Adriatic Outdoor Adventure“ Forum

05/03/2021

U okviru projekta „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural“, finansiranog od strane Evropske unije, u petak 12.03.2021. godine (od 14:00 do 17:00 sati) je planirano održavanje Foruma aktivnog turizma pod nazivom „Adriatic Outdoor Adventure“.

Evropska unija podržala edukaciju učenika o značaju očuvanja okoliša i pravilnom upravljanju otpadom

26/01/2021

U okviru projekta „YOUth drive“, finansiranog od strane Evropske unije, organizovane su video edukacije učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Zapadnohercegovačkog kantona. Kroz ovaj vid edukacija obuhvaćene su sve najvažnije teme o značaju i važnosti očuvanja okoliša, te o pravilnom upravljanju otpadom.

Izgradnja kapaciteta za vodosnabdijevanje putem regionalne saradnje

16/12/2020

Evropska unija podržava izgradnju kapaciteta zaposlenih u javnoj upravi u Rogatici i Kolašinu iz oblasti primjene EU standarda u vodosnabdijevanju. Onlajn trening je završen 16.12.2020. godine. Četverodnevni trening povećao je kapacitete 20 zaposlenih u opštinama i komunalnim preduzećima za vodosnabdijevanje, što će doprinijeti unapređenju operativnih standarda vodosnabdijevanja u dvije opštine.

Mladi eko-pjesnici podižu glas za vraćanje prirode u njihove živote!

04/12/2020

U okviru projekta „Zajednički napori za 5% manje otpada” kojeg finansira Evropska unija, jedna od aktivnosti je poticaj mladima da se što više uključe u zaštitu prirode i promijene perspektivu o tome kako se ispravno odnositi prema njoj. Tako su učenici, eko-pjesnici i pet osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore napisali svojevrsnu ekološku pjesmu i  snimili video spot, poslavši na taj način snažnu poruku o potrebi vraćanja prirode u vlastita dvorišta, škole i živote. 

Evropska unija podržala povezivanje interesnih strana u sektoru vodosnabdijevanja u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore

28/10/2020

U okviru projekta prekogranične saradnje koji finansira Evropska unija, 22. i 23. oktobra 2020. godine održana je online konferencija na temu energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Bile je to prva od tri planirane konferencije, koje za cilj imaju promociju EU standarda, politika i praksi za povećanje vodne i energetske efikasnosti u sektoru vodosnabdijevanja u prekograničnom području između BiH i CG.

Potpisan sporazum o saradnji u oblasti zaštite i spašavanja između opština Foča (BiH) i Plužine (CG)

22/10/2020

Predsjednici opština Foča (BiH) i Plužine (Crna Gora) su u okviru projekta „Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A.), finansiranog od strane Evropske unije, potpisali međusobni Sporazum o saradnji u oblasti zaštite i spašavanja. Sporazum je potpisan između ovih  opština, kao i između Nacionalnog parka Sutjeska i Parka prirode Piva, a sve u cilju unaprijeđenja bezbjednosti ovog prekograničnom područja.

Zahvaljujući Evropskoj uniji Opština Šavnik dobila specijalizovanu mašinu za smanjenje otpada

11/08/2020

U okviru projekta „Zajednički napori za 5% manje otpada“ Opština Šavnik dobila je specijalizovanu kombinovanu mašinu za smanjenje otpada u vrijednosti od 70.000 EUR.
Povodom isporuke specijalizovane kombinovane mašine, u Opštini Šavnik, predsjednik Opštine, Vlatko Vuković, istakao je, da je upravljanje čvrstim otpadom godinama jedan od glavnih problema ne samo u Opštini Šavnik, već je jedan od glavnih problema Crne Gore, te da će realizacija ovog projekta u velikoj mjeri doprinijeti rješavanju problema u ovoj opštini.

Prvi „PP PIVA – NP SUTJESKA TRAIL 2020” okupio trkače iz sedam evropskih zemalja

07/08/2020

Opštine Foča i Plužine su uz podršku Evropske unije u subotu, 1. avgusta, organizovale prvu međunarodnu planinsku trku pod nazivom „PP PIVA – NP SUTJESKA TRAIL” koja je okupila trkače iz sedam evropskih zemalja. Više od 100 učesnika iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Velike Britanije i Francuske takmičilo se u Udarnoj (Marathon) kategoriji u dužini od 42km i Proleterskoj (Challenger) u dužini od 25km, kao i u manjim kategorijama od 12km i 4km.

Opštine Foča i Plužine započele sa radom na unaprijeđenju bezbjednosti turističkih lokacija

01/07/2020

Opštine Foča (BiH) i Plužine (Crna Gora) 30. juna 2020. godine su u okviru projekta ”Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A)” organizovale koordinacioni sastanak za pripadnike svojih Službi spašavanja (civilne zaštite, policije, zdravstvenih ustanova, vatrogasnih službi i udruženja, službi zaštite i spašavanja, GSS-a), gdje se diskutovalo o mjerama, standardima i savremenim trendovima bezbjednosti na turističkim lokacijama, te o upravljanju rizicima i spašavanju na vodi i pod vodom.

Projektori i tableti za škole u Zapadnohercegovačkom kantonu donirani od strane EU

02/06/2020

Osam škola u Zapadnohercegovačkom kantonu dobilo je 8 projektora i 8 tableta koji će olakšati pristup mrežnoj nastavi učenicima u Zapadnohercegovačkom kantonu. Opremu u vrijednosti 7.600 EUR osigurava Evropska unija u okviru projekta koji doprinosi podizanju svijesti mladih o pravilnom odlaganju otpada i zaštiti okoliša.

Prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH održan u Mostaru

12/06/2019

Prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom održan je danas u Mostaru kako bi se promovirala prava na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom, u skladu sa UN Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. Sajam je organizovan u sklopu projekta P.O.W.E.R, koji finansira Evropska unija kroz IPA II program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Lakše do posla za osobe s invaliditetom

21/01/2019

Jedanaest osoba s invaliditetom koje su angažovane kao pripravnici u 11 različitih preduzeća na području BiH, uskoro će dobiti i mentore koji će ih u narednih godinu dana pratiti i savjetovati na njihovim radnim mjestima. Obuka mentora je održana od 16. do 18. februara u Potocima pored Mostara, u okviru projekta POWER koji finansira Evropska unija. Mentori su uposlenici preduzeća u kojima su osobe s invaliditetom dobile mogućnost za pripravnički angažman i koje će biti poveznica između poslodavca, pripravnika i samog projekta.