Svečanost povodom uručivanja vatrogasnog vozila Službi zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi

Danas je  u Herceg Novom Službi zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi uručeno novo vatrogasno vozilo sa opremom i alatima za intervencije u urbanim i ruralnim sredinama. Vozilo u  vrijednosti skoro 98.000,00 eura nabavljeno je u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica”, kojeg finansira Evropska unija.  Ključeve vozila, gradonačelniku Stevanu Katiću uručila je zamjenica šefa za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Liselotte Isaksson na svečanoj primopredaji koju je organizovala Opština Herceg Novi.

 

Gradonačelnik Katić je istakao da će donacija značajno unaprijediti sposobnosti, spremnost i vrijeme reagovanja operativnog tima Službe zaštite i spašavanja i hitnih službi grada Herceg Novog. „U posljednje vrijeme svjedočimo sve većem broju prirodnih katastrofa koje imaju štetne posljedice za društvo u cjelini. Lokalna zajednica sama ne može učiniti puno, ali kroz ovakve projekte, uspostavljanjem prekogranične saradnje i uz podršku Evropske unije, moguće je uspješno prebroditi izazove s kojima ćemo se susresti“, rekao je gradonačelnik Katić tokom ceremonije primopredaje.

 Uručujući ključeve vatrogasnog vozila, Liselotte Isaksson je rekla da se nada da će ova donacija pomoći Herceg Novom da poveća spremnost kada je u pitanju zaštita građana. “Imati dobrog susjeda u hitnoj situaciji spašava mnoge živote. Dobri susjedi također znaju da moraju raditi zajedno, čak i prije nego što dođe do katastrofe. Evropskoj uniji je jako drago što je finansirala ovu inicijativu službi civilne zaštite iz Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke, pomažući im da se udruže i unaprijede svoje vještine i kapacitete za upravljanje prirodnim katastrofama”, rekla je Isaksson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovom donacijom značajno se doprinijelo poboljšanju opštih sposobnosti, spremnosti i vremena odaziva reagovanja operativnog tima Službe zaštite i spasavanja i hitnih službi. Osim nabave vrijedne opreme za vatrogasne službe, projektom se radi na umrežavanju, jačanju kapaciteta, razmjeni iskustava i podizanju svijesti javnosti.

Projekat „Unapređenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica”, je odobren u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora (2014–2020). Ukupna vrijednost projekta je preko 586.000 EUR, od čega je Evropska unija osigurala skoro 500.000 EUR bespovratnih sredstava. Preostali iznos sufinansiraju projektni partneri, J.U. Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije – HERAG (BiH), Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (BiH) i Opština Herceg Novi (Crna Gora). Sprovođenje projekta je započeto u martu 2022. godine i trajaće 24 mjeseca.