Lakše do posla za osobe s invaliditetom

Zahvaljujući podršci Evropske unije, Caritas BiH s partnerskim organizacijama provodi projekat POWER koji za cilj ima pružiti nove mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osobama s invaliditetom.

Jedanaest osoba s invaliditetom koje su angažovane kao pripravnici u 11 različitih preduzeća na području BiH, uskoro će dobiti i mentore koji će ih u narednih godinu dana pratiti i savjetovati na njihovim radnim mjestima. Obuka mentora je održana od 16. do 18. januara u Potocima pored Mostara, u okviru projekta POWER koji finansira Evropska unija. Mentori su uposlenici preduzeća u kojima su osobe s invaliditetom dobile mogućnost za pripravnički angažman i koje će biti poveznica između poslodavca, pripravnika i samog projekta.

Obuku za mentore je predvodila Anesa Agović, izvršna direktorica Global analitike iz Sarajeva, a cilj obuke je bio razviti znanja i vještine polaznika za obavljanje mentorske funkcije za osobe s invaliditetom/pripravnike. Tokom obuke obrađene su teme poput: vrste i modeli invaliditeta, korištenje ispravne terminologije u komunikaciji s osobama s invaliditetom, karakteristike uspješnih mentora i sl.

Zlatko Malić, Voditelj projekta POWER, je naglasio značaj uloge mentora u ovom procesu, kao  ključne karike za razvoj profesionalnih vještina osoba s invaliditetom. Obuka je pored obrazovnog karaktera ujedno bila prilika i za razmjenu iskustava i praksi, te upoznavanje i povezivanje mentora.

U prethodnoj fazi projekta, jedanaest, osoba s invaliditetom iz BiH i deset iz Crne Gore je početkom ove godine dobilo mogućnost za jednogodišnji pripravnički angažman u različitim preduzećima. Pripravnički angažman podrazumijeva kratkoročnu priliku osobama s invaliditetom za razvijanje profesionalnih vještina i sticanje radnog iskustva, što  će  u mnogome uticati na povećanje šansi za zapošljavanje i ispunjavanje prava na rad osobama s invaliditetom.

Projekt POWER finansira Evropska unija, kroz IPA II Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura, od čega Evropska unija finansira 390.800 eura. Projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u saradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara. Projekt traje dvije godine i realizira se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.