Upoznajte poznatog medvjeda iz Crne Gore

Dragocjeno stanište smeđeg medvjeda proteže se širom Crne Gore i BiH. Radeći u prekograničnom projektu, naučnici su stekli novi uvid u ova kultna bića.

Borko ima samo pet godina, ali već je poznata ličnost u Crnoj Gori. Prošle godine bio je širom crnogorskih medija i još uvijek ga gledaju 24 sata dnevno, poput lika u TV rijalitiju. Borko je medvjed i prati se i posmatra u naučne svrhe u okviru projekta ‘Bear in Mind’ koji finansira Evropska unija.

Borko je ulovljen prije godinu dana kada ga je tim naučnika iz projekta opremio ogrlicom s GPS tragačem i satelitskim predajnikom prije nego što ga je odmah pustio. Odašiljač uključuje karticu koja šalje do sedam poruka dnevno kontrolnom centru dajući njegove koordinate lokacije. Na taj način projektni tim može saznati više o njegovim kretanjima, hranjenju i drugim navikama.

“Neki dan je osam puta preplivao jezero Piva, koje je ogromno jezero. Nismo znali da će mladi medvjed biti sposoban za ovo. “

Jasmin Murić je koordinator projekta. Opisuje iznenađenja koja su imali zahvaljujući Borkovom kretanju:

“Neki dan je osam puta preplivao jezero Pliva, koje je ogromno jezero: sjajan je plivač. Nismo znali da će mladi medvjed biti sposoban za ovo ”, kaže on. Opisuje još jednu prepoznatljivu Borkovu naviku: provodi većinu svog vremena u dubokim kanjonima rijeke Sušice, vjerovatno sklanjajući se od hladnih zima, gdje je zračna struja slabija.

Rad u prekograničnom području

Broj medvjeda na području na kojem živi Borko daleko je od minimalno održive populacije, a suočavaju se s nizom prijetnji od ljudi. To je ono što Jasmin opisuje kao pretjeranu percepciju rizika od napada medvjeda, gubitka staništa zbog urbanizacije i klimatskih promjena. Fragmentirano prekogranično upravljanje također je bio izazov u prošlosti. Ali medvjedi ne poznaju granice, i zato je bilo važno udružiti se s organizacijama u Bosni i Hercegovini radi razmjene iskustava i razvijanja zajedničkih planova. Radeći u prekograničnom području na praćenju medvjeda i upravljanju njihovim staništima, Jasmin zna da će Borku i njegovoj široj porodici biti bolje.

Uz pomoć podataka prikupljenih iz Borkovog GPS tragača, Jasminov tim radi na razvoju robusnog desetogodišnjeg plana upravljanja, koji će pružiti strateški pristup boljem očuvanju ove vrste i njenog okoliša. Na primjer, ako Borko redovito izlazi iz zaštićenog područja Nacionalnog parka Durmitor, mogu preporučiti proširenje teritorija parka. Ako vide da odlazi u sela, onda mogu raditi na mjerama kojima će povećati svijest kod lokalnog stanovništva kako bi osigurali da medvjedima ne prijete zamke.

“Radeći u prekograničnom području na praćenju medvjeda i upravljanju njihovim staništima, znam da će Borku i njegovoj široj porodici biti bolje.”

Nadogradnja na dosadašnje uspješne rezultate

Projekt nije samo vezan za Borka ili smeđeg medvjeda. Tim također planira uloviti i označiti dvije lokalne vrste ptica – jarebicu i tetrijeba. To bi na sličan način moglo pomoći ključnim uvidima u razumijevanje njihovih navika i pokreta.

Borko sada hibernira u brlogu. Jasmin i njegov tim očekuju da će ponovno biti budan do kraja aprila  radujući se što će ga i dalje pratiti. Jasmin objašnjava da su važne i informacije o staništu koje medvjed koristi za zimski san i vremenu kada odlazi u ovo zimsko spavanje i buđenje. ” Ovi podaci mogu biti važni za nas da dođemo do nekih zaključaka o tome kako su klimatske promjene povezane sa sezonskim navikama medvjeda.”

O projektu

Projekt “Bear in Mind” provodi Centar za zaštitu i istraživanje ptica iz Crne Gore u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine. Projekt finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

Tekst preuzet sa web stranice: www.webalkans.eu

Foto kredit: Centar za zaštitu i istraživanje ptica iz Crne Gore