Organizacijom duatlona „Sutjeska – Piva” Opštine Foča i Plužine završile ovogodišnju turističku sezonu

Prvi duatlon “Sutjeska – Piva” koji je okupio 50 učesnika iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore održan je 17. oktobra 2021. uz podršku Evropske unije. Duatlon je održan u okviru projekta “Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A.)” koji provode Opštine Foča i Plužine sa partnerima.

Trka je započeta na Tjentištu u Foči, odakle su se takmičari biciklima vozili do Prijevora, podno najvećeg vrha BiH planine Maglić, u dužini od 18 kilometara. Sa Prijevora takmičari su trčali do Trnovačkog jezera, dragulja Parka prirode “Piva” (Crna Gora) i nazad, stazom dužine 11 kilometra, a zatim ponovo spustili biciklima do Tjentišta.

 

 

 

 

 

 

 

Duatlon kroz Nacionalni park “Sutjeska” i Park prirode “Piva” privukao je zaljubljenike u biciklizam i planinski maraton iz više gradova Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji su bili u prilici da uživaju u fenomenalim prizorima netaknute prirodne ljepote ovog prekograničnog područja. Pobjednik duatlona je mladi Nikola Jovanović iz Rudog, koji je trku uspješno završio za 3 časa i 45 minuta. Drugo mjesto pripalo je Milošu Bodirogi iz Trebinja, dok je trećeplasirani bio Slaviša Vrećo iz Foče. Naida Husić iz Živinica bila je jedina žena među učesnicima duatlona i plasirala se među prvih deset učesnika. I pored zahtjevne staze i hladnog vremena, svi učesnici su izrazili želju za učešće na sljedećem duatlonu.

Projekat “Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A.)” sprovode opštine Plužine i Foča, u saradnji sa Parkom prirode „Piva“ i Turističkom organizacijom Opštine Foča, a finansira ga Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje BiH-CG. Cilj projekta je razvoj i promocija prekograničnog područja kao jedinstvene destinacije za aktivni turizam. Realizacija je počela 1. decembra 2019. i trajaće dvije godine, do kraja novembra 2021. godine.