Evropska unija donira opremu za detekciju kvarova na vodovodnoj mreži

Četiri vodovodna preduzeća u BiH i Crnoj Gori dobili su opremu koja će olakšati pronalaženje kvarova na vodovodnoj mreži i omogućiti smanjenje fizičkih gubitaka vode, sa ciljem poboljšanja vodne efikasnosti i pružanja kvalitetnije usluge vodosnabdijevanja. Opremu u vrijednosti 48.000 eura osigurava Evropska unija u okviru prekograničnog projekta BiH-Crna Gora  „Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja“.

Vodovodi u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori se svakodnevno suočavaju sa problemom velikih gubitaka vode koji za posljedicu imaju pad ukupne efikasnosti sistema vodosnabdijevanja. Oni mogu imati značajne uticaje poput ekonomskih, društvenih, tehničkih i okolišnih. Iako je gotovo nemoguće u potpunosti eliminisati gubitke vode, oni se mogu adekvatnim aktivnostima svesti na prihvatljiv nivo.

Donacija je uručena 21. septembra 2021. godine u Herceg Novom, Kotoru, Visokom i Foči Ustikolini. Tom prilikom Olivera Doklestić, direktorica „Vodovod i kanalizacija“ Herceg Novi izjavila je: „Prioritetni cilj upravljanja hercegnovskim vodovodnim sistemom zasniva se na premisi nužne potrebe smanjenja fizičkih, odnosno, tehničkih gubitaka vode. Dodijeljena oprema uveliko će doprinijeti ostvarenju istog, a kroz pojačanje aktivnosti na otkrivanju kvarova te educiranje Radne jedinice za detekciju kvarova na vodovodnoj infrastrukturni o novim metodama i tehnikama u veoma teškom, mukotrpnom poslu smanjenja gubitaka vode u svom sistemu“.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Ušće“ Foča Ustikolina, Admir Borović, istakao je da će realizacija ove projektne aktivnosti, ali i projekta u cjelini, pomoći preduzeću u stalnoj borbi sa gubicima vode. Malim vodovodima vrlo često nedostaju kapaciteti u vidu opreme i uposlenika koji su obučeni za upotrebu iste. „S tim u vezi, zahvaljujemo se Evropskoj uniji na podršci te projektnim partnerima sa kojima smo uspostavili odličnu saradnju“, zaključio je Borović.

Uz slogan „Svaka kap i kilovat su važni“, Evropska unija je u cilju postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru vodosnabdijevanja finansijski podržala provedbu projekta „Akcije za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja“. Primjenom zajedničkih akcija nastoji se ojačati održivi razvoj u prekograničnom području. Projekat provode Centar za energiju okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH) te Crnogorski centar energetske efikasnosti iz Podgorice (CG). Provedba projekta je počela  1. decembra 2019. godine i trajat će 24 mjeseca. Sa ukupnim budžetom projekta od preko 305.000 eura, pokriveno je 70 općina prekograničnog područja Bosne i Hercegovine i Crne Gore.