Kanjon Tara kao međunarodna turistička destinacija

Preduzetnik iz Bosne i Hercegovine pretvorio je kanjon Tare u izvor prihoda za zemlje povezane rijekom.

Rafting kamp Encijan smješten je u kanjonu rijeke Tare, koji povezuje Bosnu i Hercegovinu s Crnom Gorom. Kanjon se smatra jednim od najljepših na zapadnom Balkanu, a kamp najposebnijim u kanjonu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uz smještaj u brvnarama, tradicionalnu kuhinju, terasu iznad rijeke i zapanjujući okoliš oko nje, kamp je omiljeno mjesto ljubitelja raftinga i odmora u prirodi već više od 15 godina.

Od hobija do ozbiljnog poslovnog preduzeća

Milan Šupić, iz obližnjeg grada Foče, vlasnik je kampa. Do prije 20 godina rafting mu je bio samo omiljeni hobi, ali onda je to odlučio pretvoriti u posao. Odluka mu je promijenila život, ali i stvorila novi izvor prihoda za mnoge građane njegovog rodnog grada. “Na početku posao nije išao dobro. Ali onda, tokom sljedećih četiri do pet godina, kamp je postao ozbiljan poduhvat. Kad radiš nešto što voliš, uspjeh je neizbježan ”, kaže Milan.

Milan objašnjava da kad je odlučio krenuti u posao, tamo nije bilo ničega. Sada je kanjon rijeke Tare popularno odredište ljubitelja raftinga na zapadnom Balkanu. Otada je uspostavljeno dvadeset i pet novih rafting kampova oko kanjona. U svake od posljednje dvije godine kanjon je posjetilo približno 50 000 turista.

Regija također nudi aktivnosti avanturističkog turizma, uključujući kanuing i planinarenje prirodnim ljepotama nacionalnih parkova Sutjeska i Durmitor. Milan objašnjava da posjetitelji obično ostaju pet dana kako bi uživali u cijelom paketu. Noći provode uz tradicionalnu hranu, piće i logorsku vatru, a danju idu na rafting ili uživaju u nekoj od drugih vrsta avanturističkog turizma.

Međutim, kao i mnoga preduzeća koja su započela na zapadnom Balkanom, i Milanovo je poslovanje imalo svojih izazova. Sjeća se da prije 20 godina nije postojao pravi put do kanjona. Jedini način da se do njega dođe bila je duga šetnja gustim šumom ili izlet brodom. “Kad sam se odlučio za izgradnju kampa, sav materijal morao sam odnijeti prvo na drugu stranu granice u Crnu Goru, a odatle materijal prevesti čamcem do mjesta kampa”, kaže on.

Asfaltirana cesta sada omogućava dolazak do kanjona automobilom i minibusom, ali sve veći broj posjetitelja traži poboljšanje sigurnosti posjetitelja i bolje informativne usluge.

 

 

„Projekt je postavio nove orijentacijske znakove uz cestu;

uz to postavili su klupe i označili panoramu.

To su bili možda mali, ali svakako važni elementi za međunarodno

turističko odredište poput kanjona rijeke Tare. ”

 

 

 

 

 

 

Podrška EU-a za sigurnije, bogatije turističko iskustvo

Kako bi se suočili s tim izazovima, podrška iz projekta Turizam, adrenalin i rafting avantura (T.A.R.A.) koji finansira EU “došla je u pravo vrijeme” smatra Milan. Objašnjava da se nakon izgradnje nove ceste povećao broj posjetitelja koji su počeli putovati u vlastitim vozilima. Put nije bio markiran, a neki od njih su se izgubili ili kasnili. Zahvaljujući projektu, cesta je sada pravilno označena, a duž rute su naznačene klupe i panoramske tačke.

Ostala poboljšanja infrastrukture su u toku. Planovi uključuju izgradnju splavarnih platformi na dolasku i silaznih točaka, plutajuću platformu na Pivskom jezeru, platforme za promatranje prirode i staze za penjanje. Projekt također doprinosi sigurnosnim protokolima za posjetitelje s povećanom koordinacijom spasilačkih službi s obe strane granice, razvojem zajedničkih sigurnosnih postupaka zajedničkim vježbama u nuždi i vježbama spašavanja te kupnjom opreme za spašavanje.

 

Projekt T.A.R.A finansiran je u okviru programa prekogranične saradnje BiH-Crna Gora 2014.-2020. Vodeći partner je opština Plužine iz Crne Gore, a ostali partneri su Park prirode Piva, opština Foča i Turistička organizacija opštine Foča iz Bosne i Hercegovine.

Tekst preuzet sa web stranice: www.webalkans.eu

Foto kredit: Encijan