Zahvaljujući Evropskoj uniji Opština Šavnik dobila specijalizovanu mašinu za smanjenje otpada

U okviru projekta „Zajednički napori za 5% manje otpada“ Opština Šavnik dobila je specijalizovanu kombinovanu mašinu za smanjenje otpada u vrijednosti od 70.000 EUR.

Povodom isporuke specijalizovane kombinovane mašine, u Opštini Šavnik,  predsjednik Opštine, Vlatko Vuković, istakao je, da je upravljanje čvrstim otpadom godinama jedan od glavnih problema ne samo u Opštini Šavnik, već je jedan od glavnih problema Crne Gore, te da će realizacija ovog projekta u velikoj mjeri doprinijeti rješavanju problema u ovoj opštini.

,,Zdrava životna sredina je preduslov za razvoj turizma i poljoprivrede koje predstavljaju strateške grane kada je u pitanju ekonomski razvoj Šavnika. Zbog nemogućnosti opštine za ulaganja u komunalnu opremu i infrastrukturu, stanje u komunalnoj oblasti nije na zadovoljavajućem nivou.

Pitanje upravljanja otpadom u našoj opštini još uvijek nije riješeno na adekvatan način, već se ulažu zajednički napori lokalne uprave i državne vlasti u cilju rješavanja ovog problema kroz uspostavljanje održivog sistema za upravljanje otpadom. Stoga će realizacija ove projektne aktivnosti i realizacija cjelokupnog projekta biti jedan važan korak u tom pravcu, odnosno doprinijeće unaprjeđenju stanja životne sredine, posebno imajući u vidu obaveze koje je država Crna Gora dužna da ispuni u okviru Poglavlja 27. Životna sredina i klimatske promjene i cilj koji želi da postigne – očuvanje i unaprjeđenje stanja ključnih prirodnih resursa, a što će u krajnjem direktno uticati na zdravlje i kvalitet života građana Crne Gore. Delegaciji Evropske unije se zahvaljujem na pruženoj podršci i siguran sam da ćemo nastaviti sa uspješnom saradnjom i u budućnosti“, saopštio je Vuković.

„Realizacija ove projektne aktivnosti, unaprijediti će tehničke  kapacitete kada je u pitanju pružanje komunalnih usluga i politika upravljanja otpadom u Opštini Šavnik, što će omogućiti da se razvije integrisani i ekološki prihvatljiv sistem upravljanja otpadom u 6 opština i poveća iznos recikliranog otpada za 5%.  I pored otežavajućih okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa, zahvaljujući naporima projektnih partnera, do sada sprovedene aktivnosti su realizovane planiranom dinamikom, te se nadamo da će se i preostale aktivnosti uspješno okončati i cijeli projekat dati očekivani rezultat,“ istakla je Milijana Ašanin, koordinatorka projekta za Opštinu Šavnik.

Projekat „Zajednički napori za 5% manje otpada“ provodi se u okviru Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji finansira Evropska unija u iznosu od skoro 500.000 EUR, a implementira Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK (BiH) u partnerstvu sa Opštinom Jablanica (BiH), Opštinom Šavnik (CG), te Pčelarskim udruženjem Matica, Pljevlja (CG).