P.O.W.E.R. – ka boljem okruženju za osobe s invaliditetom

Sredstvima Evropske unije, opredjeljenim kroz IPA II Program prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, započela je implementacija projekta P.O.W.E.R.: Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Projekat je predstavljen na info sesijama koje su organizovane 13.03. u Mostaru, 15.03. u Sarajevu i 16.03.2018. u Beranama. Menadžer projekta, gosp. Zlatko Malić iz Caritasa BiH, naglasio je kako partnerske organizacije nastoje kroz ovaj projekat da daju doprinos kreiranju boljeg okruženja za osobe s invaliditetom, a posebno u oblastima obrazovanja, zapošljavanja i podizanja javne svijesti.

Info sesije propraćene su bile radom u grupama u kojima su predstavnici partnerskih organizacija, zajedno s prisutnim akterima iz javnih institucija, udruženja osoba s invaliditetom i nevladinih organizacija razmijenili iskustva i iznijeli konkretne prijedloge za kvalitetnu realizaciju projektnih aktivnosti. Naglasak je stavljen na izradu novih, profesionalnih kurikuluma za obrazovanje osoba s invaliditetom: kroz projekat će se izraditi četiri nova kurikuluma za osposobljavanje odraslih osoba s invaliditetom, ali i četiri kurikuluma za neformalne obuke kojima će se ojačati profesionalne kompetencije osoba s invaliditetom. Projekat predviđa i izradu interaktivne web stranice, na kojoj će se naći sve relevantne informacije o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Učesnici info sesija su takođe razmijenili ideje o planiranom sajmu za zapošljavanje osoba s invaliditetom, mogućnostima za pripravnički angažman u preduzećima i organizacijama, ali i o mjerama koje je potrebno provesti kroz javni sistem, kako bi se olakšao i ubrzao proces zapošljavanja u prekograničnom području.

Projekt P.O.W.E.R. finansira Evropska unija, kroz IPA II Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura od čega Europska unija finansira 390.800 eura, dok sufinansiranje obezbjeđuje Caritas Italiana. Projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u saradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara. Projekat će trajati dvije godine i provodi se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.