Prvi „PP PIVA – NP SUTJESKA TRAIL 2020” okupio trkače iz sedam evropskih zemalja

Opštine Foča i Plužine su uz podršku Evropske unije u subotu, 1. avgusta, organizovale prvu međunarodnu planinsku trku pod nazivom „PP PIVA – NP SUTJESKA TRAIL” koja je okupila trkače iz sedam evropskih zemalja. Više od 100 učesnika iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Velike Britanije i Francuske takmičilo se u Udarnoj (Marathon) kategoriji u dužini od 42km i Proleterskoj (Challenger) u dužini od 25km, kao i u manjim kategorijama od 12km i 4km.

Startne lokacije su bile različite. Takmičari iz Udarne kategorije startovali su sa Čemernog, dok su takmičari iz Proleterske kategorije trku započeli od kanjona Suhe. Lokacija cilja i proglašenje pobjednika bilo je kod centralnog spomenika na Tjentištu.

Dane Krstulović-Opara iz Splita bio je prvi u Udarnoj, dok je u Proleterskoj kategoriji prvo mjesto osvojila Snežana Đurić iz Kragujevca. Krstulović-Opara se nakon proglašenja pobjednika obratio prisutnima i naglasio da je bilo napornih uspona i strmih spustova, ali je prekrasno kada se popneš gore i pogledaš na jezero. On je rekao da je priroda ovdje fascinantna i da, po njemu, ovaj kraj teško šta može nadmašiti i da godišnji odmor treba provoditi ovdje, a ne na moru.

Takmičari su istakli da je trka, iako naporna, odlično organizovana i da je područje Nacionalnog parka „Sutjeska” i Parka prirode „Piva” idealan za ovu vrstu sporta i rekreacije, kao i za aktivni odmor. Takođe, naveli su da su trkačke staze detaljno obilježene, a organizatori su se potrudili da odaberu najatraktivnije predjele kako bi se na najbolji način predstavili turistički potencijali ovog prekograničnog područja. Za bezbjednost učesnika bili su zaduženi pripadanici Gorske službe spasavanja Republike Srpske iz Foče, koji su bili raspoređeni na kontrolnim tačkama.

Organizatori trke su se potrudili da se ispoštuju sve mjere nadležnih institucija tokom aktuelne pandemije korona virusa, zbog koje je i broj učesnika znatno manji od očekivanog. Međutim, organizatori navode da će nastojati da ova trka postane tradicija i da iz godine u godinu okuplja sve veći broj ljubitelja sporta, avanture i adrenalina.

Trka je održana u okviru prvog izdanja Treking lige 2020, a jedna je od aktivnosti projekta ”Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A)” koji finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje BiH – CG.

Predstavnik Opštine Foča, Igor Čurčić, istakao je da će se u okviru projekta raditi na razvoju novih turističkih proizvoda i brendiranju prekograničnog područja, unapređenju turističke infrastrukture, kao i na povećanju bezbjednosti na turističkim lokacijama.

Projekat sprovode Opštine Plužine i Foča, u saradnji sa Parkom prirode „Piva“ i Turističkom organizacijom Opštine Foča sa ciljem razvoja i promocije prekograničnog područja kao jedinstvene destinacije za aktivni turizam. Realizacija je počela 1. decembra 2019. i trajaće dvije godine, do kraja novembra 2021. godine, a projektom je za narednu godinu planirano održavanje još jedne međunarodne planinske trke.