Evropska unija obezbijedila vrijednu donaciju za Komunalno preduzeće i Grad Trebinje

Danas je Komunalnom preduzeću iz Trebinja u okviru projekta „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” uručena komunalna oprema (duvalice, kosilice, trimeri, prskalice, pumpe itd.), vrijednosti preko 29.000 evra i 10 polupodzemnih kontejnera, vrijednosti 37.000 evra. Pored navedenog, komunalnoj policiji Grada Trebinja uručena su dva automobila, vrijednosti preko 30.000 evra. Sva nabavljena oprema će značajno olakšati i unaprijediti rad Komunalnog preduzeća i Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove, te će na ovaj način životna sredina u našem gradu postati čistija, zdravija i zelenija.

Ovom prilikom, prisutnima su se obratili, Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja,  Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra i Milan Mandrapa, direktor Komunalnog preduzeća d.o.o. Trebinje. Oni su istakli značaj ove donacije  i naglasili važnost zaštite životne sredine i podizanja ekološke svijesti građana.

 

„Projekat je omogućio da Grad dobije komunalnu opremu u skladu sa republičkim planom za upravljanje otpadom tako da će sugrađani imati priliku da primarno selektuju otpad na mjestu nastanka. Na taj način će i zaštita životne sredine biti podignuta na jedan viši nivo.”, istakao je Mandrapa.

Projekat „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine, kao i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti. Glavne aktivnosti uključuju nabavku opreme i vozila za komunalna preduzeća i institucije, prekogranične obuke za zaposlene u institucijama koje se bave zaštitom životne sredine, kampanju podizanja nivoa ekološke svijesti građana, izradu publikacija, prekograničnu  konferenciju, istraživanje o strukturi čvrstog otpada u ciljnom području, obezbjeđivanje preporuka za unapređivanje sistema upravljanja čvrstim otpadom itd., a projekat se sprovodi u Nikšiću i Trebinju.

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, a realizuje ga Grad Trebinje, u partnerstvu sa FORS Montenegrom i Komunalnim preduzećem iz Nikšića  Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto preko 584.000 evra, od čega je Evropska unija obezbijedila skoro 317.000 evra bespovratnih sredstava. Vrijednost projekta za Trebinje iznosi oko 178.000 evra, od čega Evropska unija finansira preko 96.000 evra, dok je sufinansiranje u iznosu oko 82.000 evra obezbijedio Grad Trebinje.