Unapređenje turističke ponude kroz prekograničnu saradnju

U Foči i Plužinama, 21. i 22.01.2020. godine, predstavljen je projekat prekogranične saradnje ove dvije opštine pod nazivom “Turizam, adrenalin i rafting avantura –  T.A.R.A”, a  čiji je cilj razvoj i promovisanje prekograničnog područja dvije opštine kao jedinstvene turističke destinacije za aktivni turizam.

 

Ovo je drugi zajednički projekat Foče i Plužina koji se bazira na raftingu Tarom, kao zajedničkom turističkom proizvodu, ali i na razvoju drugih vidova adrenalinskog turizma.

 

Na prezentaciji je navedeno da se projekat sastoji iz četiri dijela, a to su promocija, bezbjednost, novi turistički proizvodi i laka turistička infrastruktura. U oblasti promocije, planirane su zajedničke posjete sajmovima i izrada reklamnog materijala, uz poseban naglasak na promociju seoskog turizma.

 

Foča i Plužine zajedno će organizovati i po jedan muzički i sportski događaj, a u pitanju su muzički koncert i planinska trka. U oblasti bezbjednosti, uspostaviće se tješnja saradnja spasilačkih službi, biće nabavljena nova spasilačka oprema, te organizovane četiri spasilačke vježbe.

 

Lokalne zajednice će kroz ovaj projekat raditi na razvoju novih turističkih proizvoda- kajaka, valorizacije pećina, slobodnog penjanja i posmatranja divljih životinja i ptica, a kada je u pitanju laka infrastruktura radiće se prilazi Tari, pristanište za čamce na Pivskom jezeru, vidikovci i putokazi.

 

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić napominje da je izgradnja puta desnom obalom Tare otvorila mogućnost razgledanja najvećeg kanjona u Evropi, koji je pod zaštitom Uneska, pa će na toj strani biti izgrađeni vidikovci, dok će se prilazima rijeci znatno poboljšati bezbjednost korisnika raftinga.

 

Na onim mjestima gdje rafteri kažu da je najopasnije, prilazima na tim lokacijama obezbijedićemo da to ne bude najopasnije. U slučaju nezgoda, na tim mjestima moći će da se evakuišu svi kojima je pomoć neophodna“, rekao je Mašić.

 

Direktor Turističke organizacije Foča Ljeposava Đajić rekla je da će već sljedećeg mjeseca imati zajednički nastup na međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

„Bitno je brendiranje cjelokupnog područja, koje je prepoznato kao međunarodno atraktivno područje za avanturitički turizam. Bitna nam je i laka turistička infrastruktura koja će sigurno doprinijeti poboljšanju turističke ponude, kao i novi turistički proizvodi“, navela je Đajić.

 

Direktor Parka prirode „Piva“ Slobodan Delić smatra da će razvoj kajaka kao sporta i turističke ponude, zatim speleologije, slobodnog penjanja, unapređenja seoskih domaćinstava i posmatranja divljih životinja i ptica povećati broj turista.

„Kada razvijemo nove turističke proizvode, upakujemo i prezentujemo siguran sam da ćemo privući ciljne grupe, koje će se zadržati iz tog razloga“, rekao je Delić.

 

Realizacija projekta je počela 1. decembra 2019. i trajaće dvije godine, do kraja novembra 2021. godine. Projekat finasira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora u iznosu od 499.654,00 evra. Projekat implementira Opština Plužine u saradnji sa Opštinom Foča, Parkom prirode Piva i Turističkom organizacijom Foča.