Projektori i tableti za škole u Zapadnohercegovačkom kantonu donirani od strane EU

Osam škola u Zapadnohercegovačkom kantonu dobilo je 8 projektora i 8 tableta koji će olakšati pristup mrežnoj nastavi učenicima u ovom Kantonu. Opremu u vrijednosti 7.600 EUR osigurava Evropska unija u okviru projekta koji doprinosi podizanju svijesti mladih o pravilnom odlaganju otpada i zaštiti okoliša. Zbog novih okolnosti s COVID-om 19 i uvođenjem nastave na mreži, oprema će pomoći učenicima da bolje slijede online školu. Donacija je uručena 29. maja 2020. u Širokom Brijegu, u prostorijama Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona, ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Ružici Mikulić koja je tom prilikom izjavila:

„Zahvaljujem Vam na vrijednoj donaciji koja će biti iskorištena za dobrobit naših učenika i odgojno obrazovnog procesa koji je uslijed pandemije COVID 19 morao biti preoblikovan od neposrednog učenja ka učenju na daljinu. Eko ZH još jednom pokazuje da se radi o ozbiljnoj udruzi koja u svakom trenutku prepoznaje potrebu društva te se sukladno tome i ponaša djelujući konkretno i aktivno ne samo u pogledu podizanja ekološke svijesti nego i u pogledu ukupne društvene odgovornosti, što je prepoznala i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini“

Projekt „Y O U t h d r i v e“ koji finansira EU doprinijet će pravilnom upravljanju otpadom, te o pravilnom zbrinjavanju otpada. U saradnji sa školama, projekt će se prvenstveno odnositi na svijest mladih ljudi koji bi svojim znanjem i akcijama u budućnosti trebali utjecati i djelovati na podizanju svijesti javnosti o zaštiti okoliša. Projekt će također stvoriti osnovu za poboljšanje i rafiniranje postojećeg zakonodavstva u ovom području. Projekt „YOUTH DRIVE – Program za podizanje svijesti o pravilnom upravljanju otpadom i osnaživanje zakonodavaca za djelovanje“ provodi se u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, finansiranog od Evropske unije s više od 232.000 EUR. Projektni partneri su nevladine organizacije, Udruženje za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega kao nositelj projekta, i Naša akcija, nevladina organizacija iz Crne Gore sa sjedištem u Kotoru.

Realizacija projekta održat će se u razdoblju od 15.11.2019. do 15.05.2021., dok je ukupna vrijednost projekta 279.200 EUR.