Opštine Foča i Plužine započele sa radom na unaprijeđenju bezbjednosti turističkih lokacija

Opštine Foča (BiH) i Plužine (Crna Gora)  30. juna 2020. godine su u okviru projekta ”Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A)” organizovale koordinacioni sastanak za pripadnike svojih Službi spašavanja (civilne zaštite, policije, zdravstvenih ustanova, vatrogasnih službi i udruženja, službi zaštite i spašavanja, GSS-a), gdje se diskutovalo o mjerama, standardima i savremenim trendovima bezbjednosti na turističkim lokacijama, te o upravljanju rizicima i spašavanju na vodi i pod vodom.

Ovaj projekat sprovode spomenute opštine, u saradnji sa Parkom prirode „Piva“ i Turističkom organizacijom Opštine Foča, a u potpunosti ga finansira Evropska unija u iznosu od 499.654,00 eura. Cilj projekta je razvoj i promocije prekograničnog područja kao jedinstvene destinacije za aktivni turizam. Realizacija je počela 1. decembra 2019. i trajaće dvije godine, do kraja novembra 2021. godine.

Sastanak je otvorio načelnik Opštine Foča, Radisav Mašić, koji je istakao važnost i značaj aspekta bezbjednosti u razvoju turizma u ove dvije opštine. U svom izlaganju, on je naglasio neophodnost uključivanja različitih institucija i aktera u proces unaprijeđenja bezbjednosti na turističkim lokacijama, naročito na brzoj rijeci Tari.

Pripadnik GSS Mostar i instruktor potrage, Goran Mitrić, održao je predavanje o standardima bezbjednosti, specifičnostima potrage i spašavanja na mirnim i brzim vodama, kao i o trendovima u ovoj oblasti. Mitrić je stavio akcenat na značaj obuke spasilačkih timova u relevantnim institucijama i opremljenost adekvatnom spasilačkom opremom, kako bi službe mogle efikasno da reaguju u akcijama spašavanja.

Učesnici koordinacionog sastanka su takođe istakli potrebu za obukom novih spasilaca i neophodnost saradnje svih institucija i spasilačkih klubova, a dali su i preporuke kako zajednički unaprijediti bezbjednost u pograničnom području Opština Plužine i Foča, stavljajući fokus na rijeku Taru. Pokrenuta je i diskusija o važnosti zaštite od požara, kao jednog od značajnijih aspekata bezbjednosti na turističkim lokalitetima.