Nove prilike za zapošljavanje za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini

Upoznajte Rubinu – kojoj je dijagnoza promijenila život i  potaknula novi početak i novi posao.

Iako je uobičajeno čuti za ljude koji napuštaju selo zbog posla u gradovima u Bosni i Hercegovini, obrnuto je neobičnije. Jedna od onih koja je to učinila je 38-godišnjakinja, Rubina Džanović. Rubina je diplomirala grafički dizajn, ali nikada nije uspjela dobiti posao. Rodom iz Sarajeva, Rubina je uvijek živjela u glavnom gradu sve dok joj devastirajuća dijagnoza multiple skleroze nije promijenila životni tok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Svaki put kad bih išla u selo, osjećala sam se bolje. Kao rezultat toga, počeli smo provoditi više vremena tamo, a u nekom smo se trenutku suprug

i ja odlučili zauvijek preseliti na selo”.

 

 

 

“Bila sam dobro psihološki. Međutim, moje fizičko stanje bilo je strašno -to je hronična bolest. Boljelo me i nisam mogla spavati noću ”, kaže ona. Kao način ublažavanja boli, ljekari su savjetovali neko vrijeme provesti na seoskom čistom zraku. Nakon toga, Rubina je počela redovno posjećivati selo svoje majke, koje ima termalni izvor. “Svaki put kad bih išla u selo, osjećala sam se bolje. Kao rezultat toga, počeli smo provoditi više vremena tamo, a u nekom smo se trenutku suprug i ja odlučili zauvijek preseliti na selo ”, kaže ona.

Mala pomoć znači puno

Prelazak iz grada na selo nije bio bez izazova. Uz nešto ušteđevine, porodica je kupila kravu i započela s uzgojem. Ali realno, morali su pronaći način kako zaraditi za život. Razvoj poljoprivrednog posla činio se očitim izborom, a potaknuti od jednog od njihovih komšija, kupili su još krava i počeli raditi domaći sir. To se pokazalo popularnim, a iako je prodaja bila dobra, sve veće opterećenje zahtijevalo je dodatnu podršku.

Iako Rubina nije veliki ljubitelj platformi društvenih mreža, povremeno provjerava svoju Facebook stranicu. Jednom prilikom joj je pažnju privukao oglas – poziv za dostavu prijedloga projekata koji finansira EU u okviru projekta ‘P.O.W.E.R.’, koji provodi Caritas iz Bosne i Hercegovine, a koji podržava zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Nakon razgovora s njezinim suprugom, dogovorili su se da će potražiti više informacija. Kao lokalna organizacija koja provodi projekt, Rubina je stupila u kontakt s Caritasom iz Bosne i Hercegovine. Potvrdili su njezinu prihvatljivost i objasnili da je postupak prijave zapravo vrlo jednostavan. Odlučivši da nema šta izgubiti, Rubina je krenula u izradu prijedloga i predala svoju prijavu.

Da bi postali efikasniji, zapravo im je trebao traktor s dva točka. To bi im omogućilo da više vremena posvete povećanju mlijekarstva i proizvodnji sira, te prošire svoju paletu proizvoda. „Zahvaljujući projektu dobili smo traktor s dva točka koji se pokazao od velike pomoći. Moj suprug sada može brže i efikasnije obavljati mnoge poljoprivredne zadatke. Jednostavno rečeno, ovo nam je bila  velika podrška ”, kaže Rubina sretno.

Rubina kompanija, “Rubi Milk”, uglavnom prodaje svoj domaći sir i mlijeko dostavljanjem narudžbi po Sarajevu. Zahvaljujući traktoru na dva točka, nedavno su se proširili i na uzgoj povrća. “Ljudi su zainteresirani za organske i domaće proizvode, pa smo pomislili -‘ zašto ne bismo svježe i prirodno uzgojeno povrće dodali na našu listu proizvoda? ’Pokazala se kao izvrsna ideja, jer se svidjelo našim klijentima. Sada isporučujemo svježe povrće zajedno sa sirom. ”

“Uz odgovarajuću podršku i prave mogućnosti, osobe s invaliditetom mogu dati značajan doprinos društvu.”

Nudimo prave mogućnosti

Za mnoge ljude sa invaliditetom ili zdravstvenim stanjima pronalazak i održavanje posla je izazov. Zlatko Malić iz Caritasa Bosne i Hercegovine objašnjava da je njihov cilj sa P.O.W.E.R. projektom bio demonstrirati društvu da osobe s invaliditetom imaju jednako pravo na pristup mogućnostima za rad kao i njihove kolege bez invaliditeta.

„Uz odgovarajuću podršku i nudeći prave mogućnosti, osobe s invaliditetom mogu dati značajan doprinos društvu. Ali suočavaju se s mnogim izazovima, od sveprisutne stigme do neadekvatnih alata za podršku. ” Uz odgovarajuću podršku, korisnici mogu proširiti i razviti svoje poslovanje i život.

Projekt P.O.W.E.R proveden je u okviru Programa prekogranične saradnje Bosni i Hercegovini – Crnoj Gori. Više od 100 osoba sa invaliditetom imalo je koristi od projekta povećanjem svojih profesionalnih kapaciteta kroz mentorstvo i obuku, direktnu podršku za kupovinu opreme, karijerno vođenje, upotrebu interaktivne platforme za razvoj karijere i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i direktnu podršku zapošljavanju.

Tekst preuzet sa web stranice: www.webalkans.eu

Foto kredit: Rubina Džanović