Potpisan sporazum o saradnji u oblasti zaštite i spašavanja između opština Foča (BiH) i Plužine (CG)

Predsjednici opština Foča (BiH) i Plužine (Crna Gora) su u okviru projekta „Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A.), finansiranog od strane Evropske unije, potpisali međusobni Sporazum o saradnji u oblasti zaštite i spašavanja. Sporazum je potpisan između ovih  opština, kao i između Nacionalnog parka Sutjeska i Parka prirode Piva, a sve u cilju unaprijeđenja bezbjednosti ovog prekograničnom područja.

Definisani su okvirni uslovi saradnje u zaštiti i spašavanju od katastrofa, a naročito u planiranju i sprovođenju mjera za zaštitu i spašavanje od poplava, zemljotresa, požara na otvorenom prostoru, traganja i spašavanja na planinama i drugih katastrofa. Pored ostalog, definisani su i načini međusobnog obavještavanja u slučajevima opasnosti i potencijalnih katastrofa, te međusobnoj pomoći pri sprovođenju preventivnih i operativnih mjera zaštite i spašavanja.

Načelnik opštine Foča, Radisav Mašić istakao je značaj saradnje ovih opština, kako u oblasti zaštite i spašavanja, tako i u ostalim segmentima koji se odnose na unaprijeđenje turističke ponude u ovom prekograničnom području. Mijuško Bajagić, predsjednik opštine Plužine, pohvalio je dosadašnju uspješnu saradnju i istakao važnost povezivanja Nacionalnog Parka Sutjeska i Parka prirode Piva u domenu bezbjednosti na turističkim lokacijama.

Pored sporazuma, u okviru projekta je izrađena i Studija o rizicima na turističkim lokacijama u ovim opštinama (dostupna na linku: https://bit.ly/3nMqs05). Izrađene su i standardne operativne procedure za postupanje u vanrednim situacijama, te uputstva za evidenciju o događajima-katastrofama, izvještavanju, razmjeni podataka, traženju i prihvatanju pomoći, koje će koristiti predstavnici službi spašavanja obje opštine.

Projekat sprovode opštine Plužine (CG) i Foča (BiH), u saradnji sa Turističkom organizacijom Foča i Parkom prirode „Piva“, a u cilju razvoja i promocije prekograničnog područja ove dvije opštine, kao jedinstvene turističke destinacije za aktivni turizam. Projekat finansira Evropska unija u iznosu od 499.654,00 eura u okviru Programa prekogranične saradnje BiH-Crna Gora, a trajaće od 1. decembra 2019. do kraja novembra 2021. godine.