Održan Forum aktivnog turizma „Adriatic Outdoor Adventure“

U okviru projekta „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural“, finansiranog od strane Evropske unije, u petak 12.03.2021. godine održan je Forum aktivnog turizma pod nazivom „Adriatic Outdoor Adventure“. Međunarodni stručnjaci iz Evropske biciklističke federacije i Outdooractive, najveće evropske outdoor platforme razgovarali su o razvoju aktivnog turizma u jadranskom zaleđu. Oko 150 aktivnih sudionika na online forumu imali su priliku slušati o inicijativama pokrenutim u okviru projekta „Cycling Rural“, kao i o drugim projektima iz ove oblasti koji se provode u regiji.

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, je istaknuo kako su aktivnosti na otvorenom postale važnije no ikada ranije, ne samo zbog razvoja ekonomije, nego i zbog jačanja zdravlja. „Evropska unija je predana u podršci zemljama Zapadnog Balkana s ciljem da očuvaju i promoviraju svoje prirodno naslijeđe i zaštitu okoliša. Siguran sam da će trud naših projektnih partnera voditi povećanju konkurentnosti područja i ojačati prekograničnu saradnju između srodnih biznisa i institucija“, zaključio je Sattler.

O važnosti i značaju ovakvih projekata govorio je i Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade  Zapadnohercegovačkog kantona rekavši kako ovaj Kanton  trenutno provodi pet projekata finansiranih od strane Evropske unije u BiH u vrijednosti od oko dva miliona eura, od čega su čak tri projekta vezana za turizam. „Županija je kreirala strateške i zakonodavne okvire koji su podloga za provedbu projekata iz oblasti turizma. Područje smo koje obiluje prirodnom i kulturnom baštinom i naš cilj u budućem periodu je integrirati turističku ponudu Županije u turističku ponudu Bosne i Hercegovine“, kazao je Ćosić.

Tokom foruma, međunarodni stručnjaci su govorili o mogućnostima unaprijeđenja ponude iz oblasti aktivnog turizma kroz promociju i digitalizaciju. Thomas Bullmann, menadžer za međunarodni poslovni razvoj u najvećoj evropskoj outdoor platformi „Outdooractive“ iz Njemačke, smatra da je najveći problem u tome što su infrastrukture izolirane (promoviraju samo jednu destinaciju) što smanjuje mogućnosti razvoja na razini regije. „Predložio bih da se krene u smjeru razvoja kroz partnerstvo i digitalizaciju prema svim sudionicima iz sektora turizma u Hercegovini. Na taj način kampanje mogu biti sadržajnije i imati značajniji učinak na razvoj turizma u regiji“, istakao je Bullmann.

Iva Bencun, vlasnica turističke agencije iz Zadra smatra da je potrebno uložiti puno truda da bi se stvari pokrenule i da se motivišu gosti koji će upražnjavati aktivni odmor. Njeno iskustvo potvrđuje da je potrebno dogovoriti zajednički brend, razvijati brend strategiju, poticati lokalno stanovništvo da se uključi u proces, te organizovati outdoor evente, edukacije i forume poput ovoga.

Jedan od zaključaka foruma je da je da se ovakva okupljana održavaju jednom godišnje, kako bi se mogli pratiti trendovi, razmjenjivati iskustva i ocijeniti što je sve urađeno u periodu između dva foruma.

Forum aktivnog turizma „Adriatic Outdoor Adventure“ održan je u okviru projekta „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural“,  finansiranog od strane Evropske unije. Ukupna vrijednost je oko 495.000 eura, od čega je Evropska unija osigurala 400.000 eura bespovratnih sredstava. Nositelj projekta je Ured Vlade Zapadnohercegovačkog kantona za evropske integracije, a partneri su gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi iz Crne Gore.