Uz podršku Evropske unije održan Forum aktivnog turizma „Biciklizam i turizam: pobjednička kombinacija“

U petak 24. septembra je u Ljubuškom u okviru projekta “Biciklističke rute za unaprjeđenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” finansiranog od strane Evropske unije, održan završni događaj, Forum aktivnog turizma pod nazivom “Biciklizam i turizam: Pobjednička kombinacija (Cycling and tourism: Win-Win combination)”.

Cilj foruma bio je upoznati turistički sektor s rezultatima projekta “Cycling Rural”, s ostalim najuspješnijim inicijativama u regiji koje u fokusu imaju upravo biciklizam, kao i istaknuti i prenijeti uspješne priče iz oblasti razvoja aktivnog turizma u jadranskom zaleđu.

Forum je okupio stručnjake iz regije iz oblasti aktivnog turizma, a predstavnici Agencije za razvoj turizma Istre, Instituta za turizam Republike Hrvatske, kao i blogeri koji se bave ovom oblašću, imali su priliku da podijele svoja iskustva i uspješne priče kroz koje su prošli na putu razvoja aktivnog turizma kroz biciklizam.

Ivan Jurilj, direktor ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije i Toni Zorić, predsjednik udruženja Herzegovina Bike i Biciklističkog saveza BiH okupljenima su predstavili nove inicijative i potencijalne prilike za prekograničnu saradnju.

Kroz Strategiju razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke za period 2020. – 2027. godine, radi se na unaprjeđenju infrastrukture za aktivnosti u prirodi, s naglaskom na biciklističke staze. Organizacija ovakvoga foruma predstavlja značajan doprinos promociji biciklističkih staza u Hercegovini, te pomaže pozicioniranju Hercegovine kao poželjne cikloturističke destinacije na evropskim biciklističkim platformama.

Projekt „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural“ započeo je 1.10.2019. a provedba je trajala 24 mjeseca. Vrijednost projekta iznosi oko 500.000 eura od čega je Evropska unija osigurala 400.000 eura bespovratnih sredstava. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi (Crna Gora).