Predstavljeni unaprijeđeni turistički potencijali prekograničnog područja opština Plužine i Foča

U srijedu 26.01.2022. godine u Plužinama održana je završna konferencija projekta ”Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A)”, finansiranog od strane Evropske unije, na kojoj su predstavljeni ostvareni rezultati projekta.

Kao jedno od najvećih postignuća projekta navedeno je brendiranje opština Foča i Plužine, kao jedinstvenih turističkih destinacija za aktivni odmor, a kreirane su i zajedničke turističke ponude kako bi se privukao veći broj turista. Pod rezultate projekta navedeni su i unapređenje turističke infrastrukture, te uspostavljanje mehanizama za povećanje bezbjednosti na turističkim lokacijama.

Predsjednik opštine Plužine, Mijuško Bajagić i načelnik opštine Foča, Milan Vukadinović, izrazili su veliko zadovoljstvo ostvarenim rezultatima projekta i zajedničkom saradnjom, te iskazali zahvalnost Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini na finansiranju projekta i ulaganju u ovu regiju. Na konferenciji je rečeno da ove dvije opštine dugi niz godina ostvaruju uspješnu saradnju i prijateljske odnose, te je spomenuto da tako nastave i u budućnosti, u cilju unapređenja turističke ponude. Milan Vukadinović, načelnik Opštine Foča istaknuo je kako je pokrenuo inicijativu za projekat kojim bi se riješila putna infrastruktura međunarodnog puta Plužine – Šćepan Polje – Foča, koji bi bio od velikog značaja za unapređenje turističke infrastrukture, što bi prethodilo dolasku većeg broja turista u ovo prekogranično područje.

Učesnici konferencije imali su priliku da, pored predstavljenih rezultata projekta, pogledaju i promotivni film o  turističkim potencijalima ovog prekograničnog područja.

Konferencija je organizovana u okviru projekta prekogranične saradnje ”Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A)” koji sprovode opštine Plužine (CG) i Foča (BiH) u saradnji sa Parkom prirode „Piva“ i Turističkom organizacijom opštine Foča, a finansira ga Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora u iznosu od 499.654,00 EUR. Cilj projekta je razvoj i promocija prekograničnog područja ove dvije opštine, kao jedinstvene turističke destinacije za aktivni turizam.