Nova vozila za bolju zaštitu životne sredine

Danas su u Nikšiću u okviru projekta „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine”, opštinskim institucijama i službama koje se bave zaštitom životne sredine uručena dva nova terenska vozila, vrijedna skoro 30.000 eura. Ovom donacijom za Komunalnu policiju i Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj biće umnogome unapređena kontrole odlaganja otpada i zaštite životne sredine u opštini Nikšić. Bila je ovo ujedno i prilika za predstavljanje mobilne aplikacije pod nazivom „Čist Grad. Sad!“, što je i slogan samog projekta, a koja omugućava jednostavnu prijavu ekoloških problema na području opštine Nikšić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na konferenciji za medije organizovanoj ovim povodom, prisutnima su se obratili Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra.

Inače, projekat „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine, kao i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti. Realizuje ga FORS Montenegro, u partnerstvu sa Gradom Trebinje i Komunalnim preduzećem iz Nikšića. Sprovodi se u Nikšiću i Trebinju, a glavne aktivnosti uključuju nabavku opreme i vozila za komunalna preduzeća i institucije, prekogranične obuke za zaposlene u institucijama koje se bave zaštitom životne sredine kampanju podizanja nivoa ekološke svijesti građana, izradu publikacija, prekograničnu konferenciju, istraživanje o strukturi čvrstog otpada u ciljnom području, obezbjeđivanje preporuka za unapređivanje sistema upravljanja čvrstim otpadom itd.

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je preko 584.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila skoro 317.000 eura bespovratnih sredstava. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi preko 406.000 eura, od čega Evropska unija finansira oko 220.000 eura, dok je kofinansiranje u iznosu od 183.100 eura obezbijedilo Ministarstvo javne uprave. Doprinos Komunalnog preduzeća je 3.300 eura.