Prekogranični tim službi za zaštitu i spašavanje kroz zajedničke obuke ojačao kapacitete

Više od 30 članova prekograničnog tima za zaštitu i spašavanje i drugih pripadnika hitnih službi prošlo je 5 dvodnevnih obuka u periodu od juna do novembra 2023. godine. Obuke su organizovane u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica”, koji finansira Evropska unija.

Završni trening modul održan je u Grudama u periodu 26-29.11.2023 godine na poligonu za vježbe hitnih službi koji je izgrađen i opremljen kroz ovaj projekt. Treninzi su ujedno poslužili da se članovi timova upoznaju sa pravilnim rukovanjem opremom i alatom koji su nabavljeni kroz projekt Otporna granica, što uključuje ukupno 94 seta lične opreme i alata, te dva vozila. 

Bojan Subotić, Herceg Novi (CG), član prekograničnog tima : „Ovakvi treninzi i zajedničke vježbe nam puno znače, a kroz njih smo uspostavili i prekograničnu

saradnju sa ciljem zajedničkog odgovora u slučaju katastrofa.“

Željko Madžar, iz Ljubuškog (BiH), koji je također član prekograničnog tima izjavio je da su obuke bile veoma korisne te kako su nadogradili postojeće znanje, te da se nada daljnjoj saradnji.

Svrha realizovanih obuka je jačanje kapaciteta hitnih službi za zaštitu i spašavanje, međusobno povezivanje i razvijanje partnerstva među članovima prekograničnog tima kao i razmjena iskustava. Navedeni trening moduli provedeni su i kroz teorijske i praktične cjeline s različitim temama kao što su spašavanje iz ruševina, spašavanje s visina i iz dubina, upotreba dronova u hitnim situacijama i termografija, upotreba hidrauličnih alata te specifičnosti gašenja ličnih vozila. 

„Zahvaljujući Europskoj uniji koja financira ovaj projekt, uspostavili smo partnerstvo sa Općinom Herceg Novi, koje se manifestira i kroz uspostavu zajedničkog prekograničnog tima za djelovanje u slučaju većih katastrofa čiji smo trening upravo dovršili, ali i kroz suradnju samih lokalnih zajednica što je već rezultiralo prijavom novih projekata u oblasti upravljanja rizicima od katastrofa“, izjavio je Radoslav Luburić, voditelj projekta.

Projekt „Unapređenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica”, finansira Evropska unija u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora (2014–2020). Ukupna vrijednost projekta je preko 586.000 eura, od čega je Evropska unija osigurala skoro 500.000 eura bespovratnih sredstava. Preostali iznos sufinansiraju projektni partneri, Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije – HERAG (BiH), Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (BiH) i Općina Herceg Novi (Crna Gora). Provedba je započela u martu 2022. i trajat će 24 mjeseca.